Postavit si a bydlet v modulárním domě: Jaké výhody a nevýhody tato varianta bydlení přináší?

V dnešní době, kdy se stále více lidí zaměřuje na alternativní způsoby bydlení, se mobilní domy stávají stále populárnější volbou. A není divu. Mobilní a modulové domy prošly velkou renesancí a jejich vzhled i kvalita se časem velmi rychle proměnily. Dnes představují rovnocennou alternativu k tradičnímu bydlení. Vyspělé technologie a skvělý design jen podtrhují výjimečnost těchto domů, které byste jen těžko rozeznali od klasických zděných či dřevěných domů. Ale abychom byli spravedliví, i toto řešení bydlení přináší mnoho výhod, ale zároveň s sebou nese i určité nevýhody, které je třeba zvážit před tím, než se pro tento typ bydlení rozhodnete. V tomto článku se férově podíváme na hlavní pro a proti bydlení v mobilním domě.


Bydlení v mobilním domě: Jaké výhody a nevýhody toto alternativní bydlení přináší?
Bydlení v mobilním domě: Jaké výhody a nevýhody toto alternativní bydlení přináší?


Výhody bydlení v modulovém domě

1. Budete bydlet ve vlastním za dostupnou cenu

Jednou z největších výhod modulárních domů je jejich cenová dostupnost. V porovnání s tradičními stavbami jsou tyto domy výrazně levnější, což z nich dělá atraktivní volbu pro ty, kteří chtějí bydlet ve vlastním, ale nemají dostatek prostředků na klasický dům. Nižší pořizovací náklady mohou být klíčovým faktorem pro mladé rodiny, seniory nebo osoby hledající druhé bydlení.

2. Designové a moderní bydlení nemusí být jen snem

Modulové domy jsou navrhovány s ohledem na současné designové trendy a moderní estetiku. Můžete se těšit na elegantní interiéry, kvalitní materiály a praktické uspořádání prostoru, které splní požadavky i těch nejnáročnějších obyvatel. Tento typ bydlení tak nabízí nejen funkčnost, ale i vizuální přitažlivost, která přispívá k celkovému komfortu a pohodlí vašeho domova.

3. Rychlost výstavby

Výstavba mobilního domu je mnohem rychlejší než u tradičních staveb. Modulární domy jsou vyráběny ve výrobních halách a na místo určení jsou dovezeny již jako hotový produkt. To znamená, že nemusíte čekat měsíce nebo dokonce roky na dokončení stavby, ale můžete se do svého nového domova nastěhovat během několika týdnů.

4. Bydlení v tomto domě nezruinuje vás ani přírodu

Mobilní domy často využívají moderní technologie a ekologické materiály, což z nich dělá udržitelnou variantu bydlení. Mnoho modulových domů je navrženo s ohledem na energetickou úspornost a minimalizaci ekologické stopy, což v dnešní době zaměřené na ochranu životního prostředí přibývá na důležitosti.

5. Shánění řemeslníků vás nebude děsit i ze spaní

Víte jaká je jedna z největších výhod, kterou modulární výstavba bezesporu má? Nemusíte shánět žádné řemeslníky. Nemusíte s nimi řešit nekonečné reklamace. A nemusíte s nimi řešit ani žádné nepříjemnosti. Jak je to možné? Vše se staví a finalizuje na jednom místě. Po umístění domu na pozemek zapojíme i elektřinu, vodu a kanalizaci. Vše je tedy naše starost. A tím pádem vám ušetříme nejen peníze, ale také spousty nervů a hodiny strávené telefonováním, mailováním a přeskupováním vašich plánů a rozvrhů.

O vše se postaráme my. Vy se jen za pár týdnů můžete nastěhovat.
O vše se postaráme my. Vy se jen za pár týdnů můžete nastěhovat.

Nevýhody bydlení v modulovém domě

Jak jsme psali výše férově se podíváme i na nevýhody modulových domů. Přiznejme si totiž, že žádná varianta bydlení nemá jen samá pozitiva. A proto …


1. Musíte mít samozřejmě pozemek, kam váš vysněný dům umístíme

Jste již majitelem pozemku? Máte velkou porci starostí i finančních nákladů na pořízení domu za sebou.

2. Omezení půdorysem

Jednou z hlavních nevýhod modulárních domů je omezený prostor a půdorys. Vzhledem k tomu, že se jedná o kompaktní stavby, je potřeba být na to připraven. Samozřejmě se snažíme klientům vždy maximálně vyjít vstříc a dispozici domu uzpůsobit přáním, snům a potřebám majitelů a celé jejich rodiny.

3. Závislost na infrastruktuře a příjezdová cesta je klíčová

Modulové domy vyžadují dobrý přístup k infrastruktuře a dostupnou příjezdovou cestu.

Abyste si mohli za pár týdnů užívat vašeho nového domova, je důležité se na pozemek dostat. K přepravě modulových domů používáme těžkou techniku a je tedy důležité, aby byl pozemek dostatečně přístupný a příjezdová cesta byla široká a zpevněná. Ale někdy musíme i kouzlit 🙂

Elektřina, voda a kanalizace. Pokud se rozhodnete umístit modulový dům na místo, kde tyto služby nejsou k dispozici, můžete čelit dodatečným nákladům na jejich zajištění. Vše se ale dá vyřešit a i s tímto vám rádi pomůžeme.


Další možnosti využití …

Kromě těchto příkladů lze modulární konstrukce využít i pro další účely, jako jsou kancelářské prostory, komerční jednotky, školky, zdravotnická zařízení nebo rekreační chaty. Každá z těchto staveb využívá hlavních výhod modulární výstavby: rychlá realizace, přizpůsobitelnost a udržitelnost

Vždy získáte funkční a esteticky přitažlivé řešení, které splní vaše potřeby a očekávání

APEZA je synonymem pro inovace. Zavázali jsme se k trvalému zlepšování našich produktů a služeb, abychom našim klientům nabídli to nejlepší. A přitom stále sledujeme naše hlavní hodnoty: rychlost, kvalitu, udržitelnost a design.  

Revoluce v bydlení je nyní tady! A my jsme připravení být vaším průvodcem na této cestě. S APEZA můžete očekávat více než jen dům či chatu. Můžete očekávat budoucnost.   

Kontaktujte nás dnes a společně zasadíme další dílek do skládačky vašeho investičního portfolia.

Rádi se dozvíte více o našich novinkách, stavbách i tipech? Sledujte nás na našich sociálních sítích … facebooku či instagramu.