Bungalov vs. patrový dům: Jaké jsou jejich pro a proti?

Když se rozhodujete pro stavbu rodinného domu, jednou z klíčových otázek, kterou budete řešit, je volba mezi bungalovem a patrovým domem. Oba typy domů mají své specifické výhody i nevýhody a záleží na vašich preferencích, potřebách a také na konkrétní lokalitě. Tedy bungalov vs. patrový dům: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? V tomto článku se podíváme na jejich hlavní rozdíly , abychom vám pomohli udělat vědomé rozhodnutí.

Bungalov

Bungalov je jednopodlažní dům, který je často vyhledáván pro svou jednoduchost a pohodlí. Tento typ domu může být ideální volbou pro rodiny s malými dětmi, seniory, ale i pro všechny, kdo preferují bydlení na jednom patře.


Výhody bungalovu
  1. Bezpečnost a pohodlí bez schodů
    Hlavní výhodou bungalovu je absence schodů, což ocení nejen senioři a osoby se sníženou pohyblivostí, ale také rodiče malých dětí. Nemusíte se obávat nebezpečných pádů nebo obtížného stoupání po schodech. Všechny místnosti máte pohodlně na dosah, což přináší praktické a pohodlné bydlení.
  2. Jednodušší údržba
    Vzhledem k tomu, že vše je na jednom podlaží, údržba domu může být jednodušší. Nemusíte se starat o úklid schodiště nebo péči o další patro. Kromě toho je i přístup na střechu nebo ke komínu snadnější, což může zjednodušit drobné opravy.
  3. Propojení s okolím
    Bungalovy často mívají velké francouzské dveře vedoucí přímo na zahradu nebo terasu. Díky tomu jsou propojené s okolním prostředím, což vytváří pocit většího spojení s přírodou. Děti mohou snadno běhat ven a dovnitř, a i samotní majitelé mohou častěji využívat zahradu.

Nevýhody bungalovu
  1. Větší zastavěná plocha
    Jednou z hlavních nevýhod bungalovů je větší zastavěná plocha. Kvůli jednopodlažnímu řešení zabírá bungalov více místa na pozemku, což může být problémem na menších nebo dražších parcelách. Tento faktor může rovněž omezit velikost vaší zahrady.
  2. Vyšší náklady na stavbu
    I když se to na první pohled nemusí zdát, stavba bungalovu může být v přepočtu na metr čtvereční dražší než stavba patrového domu. Důvodem je větší potřeba základů, střechy a větší plocha vnitřních zdí. Tyto prvky mohou náklady na stavbu navýšit.
  3. Horší energetická účinnost
    Kvůli větší zastavěné ploše a většímu povrchu stěn může být bungalov méně energeticky úsporný než patrový dům. Více venkovních stěn znamená více úniků tepla, což může vést k vyšším nákladům na vytápění a klimatizaci. I přesto jsou naše bungalovní domy stále energeticky úsporné.


Patrový dům

Patrový dům je víceúrovňový, což mu umožňuje efektivněji využívat prostor na menších parcelách. Tento typ domu bývá oblíbený zejména ve městech nebo oblastech, kde je cena pozemků vyšší.


Výhody patrového domu
  1. Úspora místa na pozemku
    Hlavní výhodou patrového domu je úspora místa. Díky dvěma (nebo více) podlažím dokáže patrový dům nabídnout velký obytný prostor i na menším pozemku. To vám ponechá více prostoru pro zahradu, terasu nebo jiné venkovní aktivity.
  2. Energetická účinnost
    Díky kompaktnějšímu tvaru a menší ploše vnějších stěn bývají patrové domy energeticky úspornější. Teplo se lépe udržuje v domě a náklady na vytápění mohou být nižší než u bungalovů.
  3. Lepší oddělení zón
    Patrové domy nabízejí lepší rozdělení prostorů do různých zón. Obývací pokoje, kuchyně a společenské místnosti mohou být odděleny od ložnic v horním patře. Tento typ rozvržení poskytuje větší soukromí a klid, což může být výhodné pro rodiny s dětmi nebo pro ty, kteří doma pracují.

Nevýhody patrového domu
  1. Schody
    Schody mohou být nevýhodou zejména pro seniory, malé děti nebo osoby s omezenou pohyblivostí. Časté chození do patra či dolů může být nepohodlné a nebezpečné, zejména pokud máte v domě více pater.
  2. Složitější údržba a stavba
    Údržba patrového domu může být náročnější. Úklid schodů, oken v horních patrech nebo údržba střechy může vyžadovat více úsilí. Stavba patrového domu je také technicky náročnější, což může znamenat vyšší náklady na materiál i práci.
  3. Delší doba výstavby
    Zatímco bungalovy lze postavit relativně rychle, patrový dům může vyžadovat delší dobu na výstavbu kvůli komplikovanějším stavebním postupům. To může prodloužit dobu, kterou strávíte čekáním na dokončení svého nového domova. U APEZA modulového domu se stavba patrového domu může protáhnout pouze minimálně. A to jen o pár hodin či maximálně v řádu 1-2 dnů.


Závěr

Výběr mezi bungalovem a patrovým domem závisí především na vašich preferencích, velikosti pozemku, finančních možnostech a rodinné situaci. Bungalov nabízí pohodlné a bezpečné bydlení bez schodů, ale vyžaduje více prostoru a může být méně energeticky efektivní. Na druhou stranu patrový dům šetří místo na pozemku a bývá energeticky úspornější, ale jeho výstavba i údržba mohou být náročnější.

Při rozhodování je důležité zvážit nejen vaše současné potřeby, ale také budoucí plány – například to, jaké životní změny vás čekají, nebo jak dlouho plánujete v domě bydlet.


Další možnosti využití …

Kromě těchto příkladů lze modulární konstrukce využít i pro další účely, jako jsou kancelářské prostory, komerční jednotky, školky, zdravotnická zařízení nebo rekreační chaty. Každá z těchto staveb využívá hlavních výhod modulární výstavby: rychlá realizace, přizpůsobitelnost a udržitelnost

Vždy získáte funkční a esteticky přitažlivé řešení, které splní vaše potřeby a očekávání

APEZA je synonymem pro inovace. Zavázali jsme se k trvalému zlepšování našich produktů a služeb, abychom našim klientům nabídli to nejlepší. A přitom stále sledujeme naše hlavní hodnoty: rychlost, kvalitu, udržitelnost a design.  

Revoluce v bydlení je nyní tady! A my jsme připravení být vaším průvodcem na této cestě. S APEZA můžete očekávat více než jen dům či chatu. Můžete očekávat budoucnost.   

Kontaktujte nás dnes a společně zasadíme další dílek do skládačky vašeho investičního portfolia.

Rádi se dozvíte více o našich novinkách, stavbách i tipech? Sledujte nás na našich sociálních sítích … facebooku či instagramu.